Ne nastem singuri, uzi si goi iar raul abia incepe

A fi liber nu inseamna sa faci ce vrei, ci sa vrei sa faci ceea ce trebuie

10 tehnici de manipulare

Lingvistul nord-american Noam Chomsky a intocmit lista celor 10 strategii de manipulare prin intemediul mass-media, relateaza Lumea in numarul din aprilie. Pentru Chomsky, libertatea de exprimare este mai importanta decat orice versiune a faptelor sustinuta de ordinea stabilita, oricare ar fi raportul pe care aceasta il intretine cu adevarul faptelor in sine.  Vedeti mai jos tehnicile de diversiune intru spalarea creierului si judecati dumneavoastra daca ele sunt aplicate ori ba, cu voie sau fara voie, si in Romania.


1. Distragerea atentiei publicului de la adevaratele probleme sociale cu subiecte lipsite de relevanta adevarata.
2. A provoca probleme si apoi a oferi solutii la ele. Aceasta metoda se mai numeste si “problema-reactie-solutie”. La inceput, este creata problema pentru a genera o anume reactie a publicului pentru ca tocmai el sa ceara masurile mai dinainte stabilite pentru a fi acceptate.
3. Strategia “in trepte”. Pentru ca publicul sa accepte o masura inacceptabila, este de ajuns sa fie aplicata progresiv, in trepte, pe o durata mai lunga de timp.
4. Strategia actiunii cu date diferite. O alta maniera de a obliga oamenii sa accepte o hotarare nepopulara este de a o prezenta drept “dureroasa, dar necesara”, obtinand acordul lor acum pentru aplicarea in viitor. Este mult mai usoara acceptarea unui sacrificiu viitor decat al unuia apropiat. Intai, pentru ca efortul nu trebuie facut imediat, apoi, pentru ca publicul are mereu tendinta de a nadajdui ca totul va merge mai bine maine si ca sacrificiul cerut va putea fi evitat. In fine, aceasta maniera lasa timp oamenilor pentru a se obisnui cu ideea schimbarii, pe care o va accepta cu resemnare la momentul cuvenit. Exemplu: trecerea la moneda euro si pierderea suveranitatii monetare si economice, acceptata intre 1992-1995 si aplicata din 2002.
5. A te adresa publicului ca si cand ar fi copii. Cea mai mare parte a publicitatii foloseste discursuri, argumente, personaje simpliste, ca si cum audienta este formata din copii ori din handicapati mental. “Daca ne adresam unei persoane ca si cand ar avea varsta de 12 ani, atunci aceasta, prin sugestie si cu o oarecare probabilitate, va avea un raspuns sau o reactie tot atat de lipsite de simt critic ca a unui copil de 12 ani”, spune Chomsky.
6. A face apel mai mult la partea emotionala decat la gandire. Este o tehnica clasica pentru a opri analiza rationala si deci simtul critic al oamenilor. In plus, folosirea emotionalului deschide accesul la subconstient, pentru introducerea unor idei, dorinte, spaime…
7. Mentinerea oamenilor in nestiinta si prostie.
8. A incuraja publicul sa se complaca in mediocritate. A incuraja publicul sa  creada ca e bine sa fii prost, vulgar si incult. A-l indopa cu telenovele, reality show-uri etc.
9. A inlocui revolta cu invinovatirea. A face omul sa creada ca numai el singur este vinovat de propia-i nenorocire, din cauza unei inteligente insuficiente sau a eforturilor necorespunzatoare. Astfel, in loc sa se ridice impotriva sistemului, se subestimeaza si se autoinvinovateste, ceea ce creeaza o stare depresiva, avand ca efect abtinerea de la actiune. Si, fara actiune, nu exista revolutie.
10. A cunoaste oamenii mai bine decat se cunosc ei insisi. In ultimii 50 de ani, progresele stiintei au creat o prapastie crescanda intre cunostintele publicului si acelea detinute de elitele conducatoare. gratie biologiei, neurobiologiei si psihologiei aplicate, sistemul a ajuns la cunoasterea avansata a fapturii omenesti.

 

Ziuaonline.ro

Follow me on Twitter

Ultimele scrieri pe blog

Mai scriu pe:

Curs valutar

B24

 

e-mag - solutii complete

Video

2196 views - 0 comments
1712 views - 0 comments
1750 views - 0 comments
1377 views - 0 comments

Poze

Vezi si

Statistici

Gagal

Made in RO